Doeke

'Dan sla ik mijn armen om haar heen'


Samenvatting

'Dan sla ik mijn armen om haar heen' boek'Dan sla ik mijn armen om haar heen' boek'Dan sla ik mijn armen om haar heen' boek'Dan sla ik mijn armen om haar heen' boekContactclown Doeke, clown in de zorg, zorgclown, beleving, aandacht, welzijn, welbevinden, Schijndel, dementie, Alzheimer, parkinson, verstandelijke beperking, meervoudige beperking, kinderen, volwassenen, mensen, Annet Bouwmans, woongroep, cadeau, huiskamer, verzorgingshuis, verpleeghuis,Noord Brabant,

Als Doeke speelt Annet voor mensen met een vorm van dementie of kinderen en volwassenen met een verstandelijk en/of meervoudige beperking. Ze speelt in op de situatie, de stemming en het gevoel van de ander.
Zo kunnen er bijzondere en leuke, maar ook ontroerende en emotionele momenten ontstaan. Als ze een woning binnenstapt, wordt ze altijd weer verrast door de reacties. Nooit zijn deze gelijk, nooit is het spel twee keer hetzelfde. Al haar voelsprieten staan op scherp, al haar zintuigen staan aan.
Ze probeert te zien en te voelen wat er omgaat in de mensen waar ze voor komt. Over de bijzondere dingen die tijdens het spelen gebeuren, schrijft ze verhalen.
Een paar van deze verhalen zijn in dit boek opgenomen.


Annet

Annet (1957) heeft haar hele leven gezocht naar werk dat ze graag wilde doen. Ze zocht naar iets wat echt was maar vond het niet. Misschien omdat eerst andere belangrijke zaken haar tijd in beslag namen.
Annet heeft uiteindelijk ontslag genomen en is op zoek gegaan naar wat ze graag zelf wilde. Ze las over het werk als clown in de zorg en dit ontroerde haar. Tegelijk dacht ze: Dit is het!


Productinformatie

Titel: Dan sla ik mijn armen om haar heen - Verhalen van een clown in de zorg

Auteur: Annet Bouwmans

Categorie: Gezondheid

Aantal pagina's: 124

Geïllustreerd: Ja

Uitvoering/Formaat: Paperback 20 x 20 cm

Verschijningsdatum: 27-11-2020

ISBN: 978-94-640-3790-6 / 9789464037906

Vaste prijs: € 20,50

Taal: Nederlands


Fragment uit het boek

Een beetje veel extra fijn en liefde


Als ik uit de lift stap, kom ik een verzorgster tegen. Ze vraagt of ik mee wil komen naar een mevrouw. ''Ze heeft niet zo heel lang meer te leven", vertelt ze. "Misschien nog een paar uurtjes, zeker niet langer."
Ik loop samen met de verzorgster naar de kamer van mevrouw. Zodra de verzorgster de deur opent, zie ik mevrouw in bed liggen. Ze is héél klein, dun en teer. Haar ogen zijn gesloten en haar mond is iets geopend. Ik ken haar goed. Haar hele lichaam voelt koud aan. De handen, armen en benen en ook het hoofd zijn koud.
"Wat goed dat je me gevraagd hebt om hier te komen, want juist nu kan ik echt heel veel betekenen", zeg ik tegen de verzorgster. Ik neem een stoel en zet die vlak naast het bed. Mevrouw spreekt geen Nederlands meer. Dat is ze vergeten.
Omdat ik haar Hindoestaanse taal niet ken, begin ik te neuriën en streel ik de armen en het voorhoofd van mevrouw. Heel zachtjes en héél lang en zo probeer ik een fijne sfeer te scheppen.
De verzorgster fluistert dat ze direct, over 5 minuten, een examen heeft maar dat ze hier niet durft weg te gaan. Ze wil mevrouw niet alleen laten. Ik vraag of ze écht naar het examen wil. Er volgt een: "Ja, eigenlijk heel graag." "Ga dan maar gauw. Ik blijf hier en kan altijd nog een collega roepen", zeg ik tegen haar. Dit is een belofte en ik blijf achter bij mevrouw.
De borstkas van mevrouw gaat nauwelijks op en neer en ik hoor haar heel zachtjes ademen. Ik pak mijn telefoon en zoek de zee- en vogelgeluiden op, want waar we ook zijn op deze wereldbol, déze geluiden hoor je overal en zijn voor iedereen herkenbaar, rustgevend en vertrouwd.
Heel zachtjes klinkt het tjilpen in de kamer met op de achtergrond het ruisen van de golven. Met een etherische olie masseer ik heel voorzichtig de dunne armen en het koude voorhoofd van mevrouw. Ondertussen denk ik aan het leven dat zij, een moeder, gehad heeft en natuurlijk ontroert dit mij.
Dan gaat de deur open. Er staan twee heren en een dame in de deuropening. Het zijn de broers en zus van mevrouw. Ik maak gelijk plaats, terwijl ik me verontschuldig met een: "Sorry dat u een contactclown aantreft bij uw zus, maar ik wilde haar nog een mooi moment en een fijn gevoel meegeven." Heel snel maken de broers en zus duidelijk dat ze het ontzettend op prijs stellen dat ik daar in de kamer ben. Ze vinden het juist heel erg fijn en mooi wat ze zien en horen. Hun zusje is nu immers niet alleen.
Toch ga ik even de gang op om deze vier mensen een moment van samenzijn te geven. Na een poosje komen ze weer de gang op en bedanken me en ik ga weer naar binnen.
De sfeer, de golven en vogeltjes zijn nog steeds hoor- en voelbaar en weer neem ik plaats op de stoel. Heel dicht bij mevrouw.
De deur gaat weer open. De verzorgster komt op haar tenen binnen en zegt: "Ik ben geslaagd." Er volgt een stevige knuffel. Het lijkt erop dat het ietsjes beter gaat met mevrouw. Haar ademhaling is wat krachtiger en gelijkmatig. Na een paar uur neem ik afscheid: "Ik kom morgen weer terug."
De volgende dag ga ik ’s morgens gelijk weer naar de afdeling en loop samen met een andere verzorgster direct naar de kamer van mevrouw. Ze zit overeind in bed, met haar donkere ogen ver open en kijkt wat ik kom doen. Ik val bijna om van verbazing. Opnieuw laat ik de geluiden van de zee en het tjilpen en fluiten van de vogels horen.
Als ik de armen van mevrouw streel, voel ik dat deze warm aanvoelen. Wat fijn dat ze het warm heeft, schiet het door me heen. De volgende dag en ook na het weekend kom ik weer op bezoek.
Een paar dagen daarna komt mevrouw uiteindelijk toch te overlijden. Ze is heel rustig ingeslapen. Haar leven heeft niet veel langer mogen duren, maar op het einde heeft mevrouw wel een beetje veel extra fijn en liefde gehad.
Graag wil ik een compliment maken aan alle mensen die in de zorg werken.
Het is geweldig om te zien met hoeveel liefde en toewijding ook zij iedere keer weer opnieuw hun werk doen.


Bestellen:

Om bij mij te bestellen stuurt u een mail met uw naam en adres naar contactclowndoeke@gmail.com

De levertijd bedraagt 2-5 werkdagen.

Het boek is ook bij o.a.de lokale boekhandel, Bol.com, Amazone en Boekscout te bestellen.

ISBN: 978-94-640-3790-6 / 9789464037906


Bibliotheek

Bestelnummer bibliotheek: 2021113130


Aangesloten bij Stichting Lira


Reactie's


Hallo Doeke, ik kan niet stoppen met lezen. Zo herkenbaar en zo mooi geschreven. In het zonnetje zulke mooie verhalen lezen.... beter begin van de dag kan toch niet.

 

'Ik heb met veel plezier je belevenissen gelezen. Met herkenning, met ontroering en met een glimlach. De prachtige, kleurrijke foto's ondersteunen je verhalen. In al hun eenvoud en stilte laten ze jouw woorden nóg meer spreken. 

Je beschrijft niet alleen hoe je contact maakt met één bewoner, maar ook hoe de sfeer verandert in de ruimte, dat het spel anderen aantrekt én betrekt. Bewoners, familie en verzorgers. Dan wordt het inderdaad een dag met een gouden randje!

Van alle verhalen gaat het verhaal dat mij het meeste raakt, over heimwee. Hoe je van pijn en verdriet naar een fijne herinnering kunt komen bij je hart. Wijs en helend in al zijn ontroerende eenvoud.'


'Wat een mooie verhalen staan er in. En wat veel geluksmomenten. Ook ik was af en toe ontroerd omdat je het zo mooi geschreven hebt. Het voelt alsof ik er op een afstandje bij sta te kijken!!
Heel mooi geschreven. Ik ga je verhalen nog vaker terug lezen!!!'

'Ha Annet, wat heb je een prachtig boek geschreven, ik geniet er met volle teugen van en dwing mijzelf elke dag een paar verhalen te lezen want het liefst lees je gewoon door, geweldig!'


'Voor mij stond een clown gelijk aan vreugde en gekkigheid. Tenminste totdat ik jouw manuscript onder ogen kreeg, nu staat het woord clown voor liefde! Dat het zo’n bijzonder én serieus beroep was, had ik nooit verwacht. Ook al is elk verhaaltje kort, toch schets jij elke situatie op een beeldende manier; het voelt alsof ik samen met jou in de kamer van de ‘patiënt’ sta en mee kan genieten van het dynamische spel tussen jullie twee. Het wordt me al snel duidelijk dat niet alleen deze mensen profijt hebben van jouw komst, maar dat ook hun omgeving, zowel familie als verzorgers, er helemaal in opgaan. Het is niet alleen een emotionele ervaring voor hen, maar ook voor mij als lezer: dat jij alleen met bellenblaas al een glimlach op het gezicht van de o zo nukkig vrouw, die nauwelijks uit bed wil komen, kan toveren maakt me sprakeloos. En dat is het nou juist: Doeke heeft geen woorden nodig om er voor een ander te zijn!'


'Super mooie verhalen uit het leven van Annet als contactclown Doeke. Haar eerlijke manier waarmee ze mensen benadert is aandoenlijk en eerlijk, daardoor bereikt ze een echt en eerlijk contact met de persoon waarvoor ze speelt, of het nu om een kind of een volwassene gaat. Annet straalt warmte uit, en dat is te voelen in haar verhalen. Annet bedankt dat je dit met ons wil delen.'


'Beste Annet

Op rustige momenten heb ik je boek gepakt en over de leuke en waardevolle momenten, die je met allerlei mensen doorbracht, gelezen.

Mooi, zoals je erover schrijft en de sfeer weet neer te zetten. Mooi boek en mooi en belangrijk werk. Ik hoop dat je nog veel mensen blij mag maken.' 


'Prachtige verhalen die heel herkenbaar zijn door mijn werk als Contactclown in de Zorg. Hier wordt je blij van!'


'Super mooie verhalen uit het leven van Annet als contactclown Doeke. Haar eerlijke manier waarmee ze mensen benadert is aandoenlijk en eerlijk, daardoor bereikt ze een echt en eerlijk contact met de persoon waarvoor ze speelt, of het nu om een kind of een volwassen gaat. Annet straalt warmte uit, en dat is te voelen in haar verhalen. Annet bedankt dat je dit met ons wil delen.'


Podcast:

https://www.podbean.com/ew/pb-qk59n-f43ad2



Follow your nose, it knows the way